top of page

Beweging in mensen | Psychosomatisch en systemische therapie

Beweging in lichaam en geest

In mijn therapie moedig ik mensen aan “in beweging” te komen in lichaam én geest;  oude patronen los te laten en met nieuwe inzichten en mogelijkheden verder te gaan.

Klachten kunnen ontstaan door letterlijk verkeerd bewegen, door een fysiek of emotioneel trauma, of als reactie op spanning, stress en niet geuite emoties. In geval van klachten is er vaak een disbalans tussen belasting en belastbaarheid.

 

Ieder mens heeft wel eens klachten, hetzij van fysieke aard, zoals pijn aan spieren of gewrichten, hoofdpijn, buikpijn, hetzij van psycho-emotionele aard zoals futloosheid, slaapproblemen of vermoeidheid, gejaagdheid of onrust, misschien onbestemde gevoelens van angst, verdriet of boosheid.

 

Soms is er sprake van gecombineerde klachten, zogeheten psychosomatische klachten. Fysieke symptomen zijn meestal het eerst zichtbaar of voelbaar maar in het ontstaan spelen psycho-emotionele factoren een belangrijke rol.

 

Gezonde dosis kracht

Net als onze spieren en gewrichten beschikken wij mensen ook mentaal over een gezonde dosis mentale kracht en veerkracht waarmee plotselinge schokken of langduriger druk over het algemeen goed opgevangen kunnen worden, mits daar voldoende rust, ontspanning en “voeding” tegenover staan. Een langdurige disbalans tussen belasting en belastbaarheid, tussen spanning en ontspanning, verlaagt de fysieke en mentale weerstand en leidt in veel gevallen tot klachten.

 

Therapie; een zinvolle en vruchtbare benadering

De bio energetische analyse (Alexander Lowen) gaat er van uit dat iemands levensgeschiedenis wordt opgeslagen in lichaam en geest, en dat pijnlijke levenservaringen worden verankerd in het lichaam in de vorm van chronische spierspanningen. Ook de ademhaling reageert gevoelig op spanning, stress en emotie. Dit alles kan leiden tot verminderde beweeglijkheid en verminderde energie, pijnklachten en spanningen in het lichaam, en mogelijk ook tot problemen in werk en relaties. Bewustwording van patronen, zowel fysiek, als mentaal en psychisch, vereist contact met het lichaam. Psychosomatische therapie blijkt een zinvolle en vruchtbare benadering voor klachten van diverse aard.

 

Met behulp van inzichten, oefening en ondersteuning kan ieder mens zijn gedrag en houding veranderen, zodat zijn functioneren niet langer belemmerd of bepaald wordt door reactiepatronen ontstaan ten tijde van pijnlijke levenservaringen.

 

 

bottom of page